Hogyan igyunk

Ivási szokások

Amennyiben jellemző, hogy alkoholfogyasztás közben nem eszünk valamiféle ételt, hajlamossá válhatunk a magas vérnyomásra. A megállapítás az alkalmi fogyasztókra is érvényes. A Buffalo Egyetem kutatóinak nemrégiben megjelent tanulmánya nemcsak megerősíti azt a közismert tényt, hogy a gyakori alkoholfogyasztás magas vérnyomást okoz, hanem azt is kimutatja, hogy  ennek a kockázata jóval magasabb akkor, ha az ivás étkezés nélkül történik. Tehát a mennyiségen kívül a fogyasztás módja is meghatározza, mennyire leszünk hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

A vizsgálatban 2609 véletlenszerűen kiválasztott, 35 és 80 év közötti egészséges férfi és nő vérnyomását és alkoholfogyasztási szokásait elemezték. Egy személyes interjú keretében megmérték vérnyomásukat, és megkérdezték tőlük, hogy az elmúlt 30 napban milyen rendszerességgel, mely alkalmakkor (hétközben vagy hétvégén) és milyen mennyiségben fogyasztottak alkoholt, valamint azt is, hogy ez főétkezés vagy könnyebb étkezés mellett, esetleg étkezés nélkül történt-e. Azt is regisztrálták, hogy az elfogyasztott szeszes ital sör, bor vagy tömény ital volt-e.

Ezután a tesztalanyok alkoholfogyasztási múltját vizsgálták meg, ami alapján beosztották őket az absztinens (az elmúlt egy évben 12-nél kevesebbszer ivott szeszes italt), az alkalmi fogyasztó (12-nél többször ivott, de az elmúlt 30 napban nem) és a rendszeres fogyasztó (ivott az elmúlt 30 napban) kategóriákba. A rendszeresen fogyasztókat tovább osztályozták napi, hétvégi, heti szintű, valamint heti rendszerességnél kevesebbszer ivókra.

Ezután szakképzett ápolók többször megmérték a tesztalanyok vérnyomását, amiből átlagot számoltak. Végül azok kapták a magas vérnyomású minősítést, akiknek vérnyomásuk felső értéke (szisztolé) 140, alsó értéke (diasztolé) pedig 90 feletti lett, vagy szedtek valamilyen gyógyszert magas vérnyomásra.

A kapott eredmények alapján megállapították, hogy még az alkalmi alkoholfogyasztás is hajlamosít a magas vérnyomásra, ha az étkezés nélkül történik. Ugyanis azoknak a tesztalanyoknak, akik evés nélkül ittak, nagyobb valószínűséggel volt magas vérnyomásuk, mint nem ivó vagy gyakrabban, de étkezés mellett ivó társaiknak.

Saverio Stranges, a kutatás vezetője szerint a vizsgálat azt a korábbi felfedezést is megerősítette, hogy a káros hatás szempontjából sokkal inkább az egyszerre elfogyasztott mennyiség, mintsem a fogyasztás gyakorisága számít. A fogyasztók neme, illetve az alkohol típusa viszont nem befolyásolta az eredményeket.

Összességében a szakértők azt tanácsolják, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak szeszes italokat, az ital mellé mindig fogyasszanak valamiféle ételt is, és egyszerre ne nagyobb mennyiséget, hanem inkább csak kisebb adagokat igyanak.[B+E]

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>