Átveri az alkoholszondát egy tabletta?

Véralkoholszint tabletta

Nagy vitát váltott ki egy Alcopal nevű tabletta Nagy-Britanniában. Ha valaki beveszi, állítólag képes átverni az alkoholszondát, mely akkor is zéró értéket mutat, ha a delikvens előtte öt sört ivott meg. A tablettához bárki könnyen hozzájuthat a neten keresztül, húsz darabot adnak 20 fontért. Aktivisták azonban elhatározták, hogy harcot hirdetnek ellene – írta a Daily Mail hírportál.A közúti közlekedésbiztonságért harcoló aktivisták szerint a tabletták nagyon veszélyesek, tekintettel arra is, hogy évente 280-an halnak meg piásan az angol utakon.

A hivatalos szervek egyelőre nem tiltották be a csodaszert, de azt kérik, senki ne használja, illetve aki ilyennel kereskedik, az hagyjon fel vele. Persze a dílereknek megvan a válaszuk, mondván „nem tanácsoljuk senkinek, hogy részegen vezessen. A tabletta segíti az alkohol kíméletesebb lebontását, azzal, hogy lassítja a felszívódását a gyomorban így egyszerre nem akkora dózissal kell megküzdenie”.

Egy másik brit forgalmazó, Arthur Kibble úgy fogalmazott: szinte mindenki használja. Csak nézzen körül valaki egy pub melletti parkolóban, hányan szedik – mondja Kibble, aki szerint a tabletta akár öt pint sört (egy pint 0,57 liter) is képes „elrejteni“ az alkoholszonda elől.

Jaroslav Zikmund cseh toxikológus ezzel az adattal kapcsolatban szkeptikus. „A gyógyszer talán elodázza a véralkoholszint emelkedését, de nem akadályozza meg. Valójában olyan különbségről beszélhetünk, amilyen az üres gyomorra ivás, vagy pedig a kiadós étkezés utáni alkoholfogyasztás között tapasztalható“ – nyilatkozta a szakértő. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Nagy-Britannniában 0,8 ezrelékes alkoholszintig megengedett a járművezetés, így az ennél alacsonyabb értéket nem is kell kimutatnia az alkoholszondának.[bumm]

One Response to Átveri az alkoholszondát egy tabletta?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>