Alkoholfogyasztási szokások Európában

Oktoberfest

Németországban továbbra is a sör a legkedveltebb szeszesital. Egy aktuális tanulmány szerint, míg az átlag európaiak egyharmada antialkoholista, addig Németországban a megkérdezetteknek csak 18 százaléka jelezte, hogy nem iszik egyáltalán.Németországban a lakosság 18 százaléka sohasem fogyaszt szeszesitalt – derül ki egy nürnbergi piackutató cég (GfK) jelentéséből. A 17 európai országban végzett kutatás szerint a kontinensen csupán Hollandiában (15 százalék) valamint Görögországban és Svédországban (14 százalék) kisebb az absztinensek tábora.

A több, mint 17 ezer, 14 év feletti személy körében végzett vizsgálat rámutat, hogy a legjózanabb életmódot a törökök folytatják: a zömében iszlám vallású eurázsiai államban a válaszadók 80 százaléka jelezte, hogy nem iszik. Meglepő módon a borvidékeikről híres olaszok és portugálok fele is úgy nyilatkozott, hogy nem szeretik a szesztartalmú italokat.

A sör népszerűbb

Komoly eltérések vannak Európa különböző tájain nem csupán az elfogyasztott alkohol mennyiségében, hanem fajtájában is. A hagyományos sörivó nemzetként elkönyvelt németeknél a “folyékony kenyér” alapvető élelmiszernek számít és ez a kedvenc szeszesitaluk. Meglepő módon Spanyolországban is lekörözte már a bor és pezsgő népszerűségét a sör. A habzó italt a briteknek csupán 27 százaléka jelölte meg, mint legkedveltebb alkoholfajtáját.

A nürnbergi felmérés kapcsán az egészségügyi szakemberek arra a trendre hívják fel a figyelmet, hogy a tömény italok riasztóan hódítanak a fiatal korosztály körében, míg korábban a vodka, konyak,whiskey, pálinka stb. az idősebb nemzedék bárszekrényének kincse volt.[FH]

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>